Poslední fotogalerie
Foto 2019/2020
Montessori třídy

od školního roku 2012/2013

Divišovy Noviny

Výuka on-line

Výukový a evaluační

web školy

Školní bazén

Srdečně Vás zveme

Den otevřených dveří

denně po tel. domluvě

515 211 010

515 211 013

Úvod 2019/2020 Akce a výsledky Výsledky akcí a soutěží

PostHeaderIcon Podzimní Praha okouzlila žáky 9.A

Dne 6. a 7. listopadu 2018 strávili v Praze dva nádherné slunné podzimní dny žáci 9.A. Ubytováni byli na Hradčanech, v historickém centru města vedle Lorety, v Klášteře kapucínů, tudíž důkladně prozkoumali Malou Stranu. V úterý hned po příjezdu navštívili Strahovský klášter (Památník národního písemnictví), v areálu Pražského hradu Obrazárnu Pražského hradu, Císařskou konírnu, kde je dočasně instalována výstava ,,Tož to kupte! T.G.M a sbírka umění pro Pražský hrad", katedrálu sv. Víta, Starý královský palác, expozici Příběh Pražského hradu, baziliku sv. Jiří a Zlatou uličku. Prošli se po Starých zámeckých schodech, přes Valdštejnské, Malostranské a Maltézské náměstí k Lennonově zdi, neopomněli navštívit Karlův most, Kampu s nádherně opravenou vilou Jana Wericha, nahlédnout do Pražských Benátek...

praha_143

 

Ve večerních hodinách si žáci prohlédli Historickou budovu Národního divadla, doslova od půdy až po střechu. V podzemí - 19 základních kamenů, např. z Řípu, Blaníku, Radhoště, Buchlova... Foyer s nádhernými malbami Mikoláše Alše, Františka Brožíka aj., Myslbekovými sochami. Obdivovali nejen nádhernou oponu Vojtěcha Hynaise a výzdobu hlediště, ale ze střechy divadla zblízka sochařskou výzdobu i trigy a úžasný výhled na noční Prahu. Zhlédli charismatické představení Manon Lescaut a vyfotografovali se s hlavními protagonisty Janou Pidermanovou a velmi vstřícným Patrikem Děrgelem. Procházka ztemnělými uličkami Nového Světa, Malé Strany i cesta po pobřeží Vltavy a pouze lampami osvícený Karlův most jim jistě utkví v paměti.

Ve středu se výprava vydala kolem domu U Dvou slunců v Nerudově ulici z kopce dolů přes řeku na Staroměstské náměstí, protože kdo by neviděl věže Týnského chrámu, dům U Kamenného zvonu a samosebou Staroměstský orloj, jako by v Praze nebyl. Přes Havelský trh spěchali na Václavské náměstí, kde byla objednána komentovaná prohlídka nově zrekonstruovaného Národního muzea s názvem ,, Hej Československo..." Můžeme vřele doporučit! Je zde k vidění originál Pittsburské dohody, Mnichovské dohody i Charty 77 a jiné zajímavosti, včetně nádherně zrekonstruovaného velkolepého schodiště se sochami např. Elišky Přemyslovny či Přemysla Oráče... Po krátkém občerstvení se žáci přesunuli metrem a posléze tramvají do Národně technického muzea na Letné, kde pobyli delší čas, je zde totiž 14 stálých expozic, např. Architektura, Doprava, Měření času, Tiskařství a nyní speciální k 100. výročí založení Československé republiky Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět. 

Ve zbývajícím čase před odjezdem už jen žáci ocenili krásu Prašné brány a Obecního domu, místa vyhlášení samostatného československého státu Národním výborem 28.10.1918, dějiště jednání o převzetí moci představiteli Občanského fóra po 17.11.1989. Zbyl čas i na nákup v Palladiu, tudíž spokojeni odjížděli opravdu všichni. Naše stověžatá matička Praha se prostě předvedla ve slavnostním hávu .

 

Prohlídka školy
Zaměstnanci školy
Přihlášení
Vyhledávání
Projekty školy

Projekty školy

Projekt školy

Robotel Homework

Robotel Homework

Anketa
Co je na naší škole nejvíc super?
 
Zřizovatel školy

Město Znojmo

www.znojmocity.cz

Portál jmskoly.cz

Partneři školy
Ověřená instituce
Základní škola Prokopa Diviše a Mateřská škola Znojmo - Přímětice (pobočka Znojmo, Ke Škole 569/15) - ekatalog.czZákladní školy - ekatalog.cz