Poslední fotogalerie
Foto 2019/2020
Montessori třídy

od školního roku 2012/2013

Divišovy Noviny

Výuka on-line

Výukový a evaluační

web školy

Školní bazén

Srdečně Vás zveme

Den otevřených dveří

denně po tel. domluvě

515 211 010

515 211 013

Úvod 2019/2020 Akce a výsledky Výsledky akcí a soutěží

PostHeaderIcon Zážitky z exkurze 8.B v Praze

Exkurze do Národního technického muzea v Praze

25. - 26.dubna 2019 pod vedením paní učitelky Petry Svobodové podnikla třída 8.B společně s paní učitelkou třídní, Danou Žiškovou, obsáhlou exkurzi do našeho krásného hlavního města, stověžaté matičky Prahy. Zhlédli jsme nejatraktivnější místa, např. na Hradě /Chrám sv. Víta, Zlatou uličku, Vladislavský sál v rámci prohlídky Starého královského paláce, Jiřský klášter, Obrazárnu Pražského hradu, aj./.

Praha_123

Protože jsme byli ubytováni v nejstarším klášteře kapucínů v Čechách na Loretánském náměstí, poznali jsme okolí Hradčan a Malou Stranu opravdu zblízka. Pro mě, Leoše a Mirka ale nejvíce znamenala návštěva Národního technické muzea Prahy.

Zde jsme měli zarezervovanou prohlídku s průvodci. A bylo co obdivovat. Začali jsme ve spodním patře, kde nás paní průvodkyně v rámci výstavy Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět, seznámila s tím, co se za posledních 100 let vynalezlo a vyrábělo v českých firmách. Např. Laurin a Klement, Kaplanova turbína, mikroskopy a dalekohledy, aj.

Poté jsme zakotvili v druhém patře, kde jsme si u modelu cukrovaru vysvětlili, jak se vyrábí cukr. Poté jsme byli rozděleni do skupin. Každá dostala svůj pracovní list, ve kterém jsme měli úkoly, podle sekce, ke které se vztahoval. Např. Architektura, Technika v domácnosti, Měření času, apod.

V druhé části programu jsme sešli úplně do nejspodnějšího patra, ve kterém se nachází v rámci expozice Hornictví replika 500 metrů dlouhého uhelného a rudného dolu. Zde si nás převzal skvělý průvodce, který nám ukazoval, jakými technikami se těžilo uhlí ve štolách, které napodobovaly historické štoly a jejich zařízení až po těžařskou techniku 21.století. Byly zde nejenom stroje, ale i figuríny horníků, fungující telefon a osvětlení, prostě vše, co se používalo ve skutečných štolách. Myslím si, že jsme si celou exkurzi v Praze, včetně technického muzea, opravdu užili.

Tomáš Grois, 8.B

U dnešní reportáže vás vítá, Natálie Schusková, Natálie Lengálová a Lucie Jančová.

Dne 25. -26.4. 2019 navštívila třída 8.B ze Základní školy Prokopa Diviše, Znojmo - Přímětice hlavní město Prahu. Po příjezdu do města jsme si koupili výhodnou jízdenku MHD, přesouvali se hlavně metrem a díky tomu jsme stihli obdivovat nejvýznamnější pamětihodnosti Prahy, naší krásky mezi historickými městy. Například jsme navštívili Strahovský areál a v něm Strahovskou knihovnu s úchvatným nádherně vyzdobeným Teologickým a Filozofickým sálem. Oba jsou nabity historickými knihami. Kapucínský klášter, kde jsme se ubytovali, byl díky skvělé poloze výborným výchozím místem pro naše objevitelské cesty. Výletem jsme získali plno nových zážitků a informací o nejstarších částech Prahy. Mezi ně patří například: Národní divadlo, Petřínská rozhledna, Karlův most, Staré Město, Valdštejnská zahrada, parky a plno dalších městských památek. Největší dojem na nás udělalo Národní divadlo, ve kterém jsme zhlédli nejen představení Pýcha a předsudek, ale i krásné interiéry včetně střechy. Tam se nám otevřel fantastický výhled na večerní Prahu. Po prvním dlouhém dni /ušli jsme 12,4 km/jsme se těšili na návrat na ubytovnu, tam jsme se vysprchovali, udělali hygienu, lehli si do postelí a těšili se na další den. Opět jsme měli mnoho zážitků, například při hledání hrobů významných českých spisovatelů / Karel Hynek Mácha, Božena Němcová, Karel Čapek/na starobylém Vyšehradě. Kvůli bolení nohou /ušlapali jsme 16,8km/ jsme se ale v odpoledních hodinách docela těšili na zpáteční cestu domů.

Natálie Lengálová, 8.B

Dnes vám povím o úchvatném místě v Praze. Je to vrch Petřín, který se nachází mezi Malou Stranou a Strahovem. Podle mého názoru jsou Petřínské sady jedno z nejkrásnějších míst v Praze, které má cenu navštívit. Petřín je 327 metrů vysoký kopec, kde se na jeho vrcholu nachází Petřínská rozhledna a další objekty, jako je například Zrcadlové bludiště, kostel sv. Vavřince, Růžový sad. Toto místo jsme navštívili koncem dubna, kdy jsme se vypravili s naší třídou na dvoudenní exkurzi, a počasí nám zrovna přálo. Na Petřín se dá vyjít různými cestičkami a schody pěšky nebo vyjet pomalejší lanovkou, takže se po cestě nahoru můžete kochat přírodou. My jsme se na Petříně rozdělili na dvě skupiny. Jedni si vyšlápli na Petřínskou rozhlednu, pětkrát menší napodobeninu Eiffelovy věže, a druhá parta se vydala do bludiště. Já preferovala bludiště a podle mého názoru to byla dobrá volba. Tuto exkurzi jsem si moc užila a Petřín určitě doporučuji!

Jolana Růžičková, 8.B

Prohlídka školy
Zaměstnanci školy
Přihlášení
Vyhledávání
Projekty školy

Projekty školy

Projekt školy

Robotel Homework

Robotel Homework

Anketa
Co je na naší škole nejvíc super?
 
Zřizovatel školy

Město Znojmo

www.znojmocity.cz

Portál jmskoly.cz

Partneři školy
Ověřená instituce
Základní škola Prokopa Diviše a Mateřská škola Znojmo - Přímětice (pobočka Znojmo, Ke Škole 569/15) - ekatalog.czZákladní školy - ekatalog.cz