Poslední fotogalerie
Foto 2019/2020
Montessori třídy

od školního roku 2012/2013

Divišovy Noviny

Výuka on-line

Výukový a evaluační

web školy

Školní bazén

Srdečně Vás zveme

Den otevřených dveří

denně po tel. domluvě

515 211 010

515 211 013

Úvod 2019/2020 Akce a výsledky Výsledky akcí a soutěží

PostHeaderIcon 250 let od úmrtí Prokopa Diviše

Naše škola se zúčastnila semináře k zahájení připomínkových akcí k tomuto výročí. Ceníme si , že tato osobnost je patronem naší školy. Vedle erudovaných osobností  vystoupili na semináři i naši žáci /Ondřej Kraus, Renáta Jirovská, Tereza Smolíková/,  kteří byli za své příspěvky oceněni a pochváleni. 

Seminář k 250. výročí úmrtí Prokopa Diviše

Prokop Diviš

     Někdo, kdo nežije ve Znojmě či v Žamberku, by se mohl zeptat, kdo to je. Odpovědí na tuto otázku je více, tak například kněz, přírodovědec nebo vynálezce, ale mnohem těžší je odpovědět na to, jak máme tuto osobnost hodnotit v roce 2015, na který připadá 250. výročí smrti tohoto velikána. Dá se vůbec člověk zhodnotit tak, abychom se drželi faktů a nesklouzli ke chvalozpěvům nebo naopak k destruktivní kritice? A je jeho odkaz připomínán dostatečně?

     Myslím si, že jakožto člověk z chudé rodiny by se asi nestal tak známým, pokud by se mu nedostalo takové příležitosti, jakou představovalo studium na jezuitském gymnáziu ve Znojmě, zde spatřuji jakýsi pomyslný bod v jeho životě, který mu dal šanci vyšplhat po společenském žebříčku o něco výše a umožnil mu rozvíjet jeho ducha. Vše ostatní, tj. vysvěcení na kněze, studium teologie a filozofie, postup v hierarchii Louckého kláštera, správa fary v Příměticích, se odvíjí postupně právě od doby, co dostudoval gymnázium. A právě kombinace jeho ducha, vzdělání a energičnosti vržená ku prospěchu místním obyvatelům a vědy vedla k zanechání tak patrného odkazu, jež vzbuzuje obdiv ještě dnes. Když si ovšem představím, o co vše by byly Přímětice a potažmo celé Znojmo ochuzeny, kdyby prostě zůstal v Žamberku a věnoval se práci svých předků, uvědomím si, jak patrná byla a je jeho stopa tady, počínaje hydrotechnickými pracemi, přes konstrukci unikátního hudebního skříňového nástroje, a pak samozřejmě experimenty s elektřinou, ty souvisejí s výstavbou známého bleskosvodu a vrcholí elektroléčbou.

    Hodnotím-li Prokopa Diviše, nedocházím k jinému závěru, než-li takovému, že se zapsal do dějin pouze kladně, díky svým činům, kterých byl  schopen pouze energický a osvícený muž. Dále se domnívám, že jsme se zachovali k jeho osobě vcelku hezky. Mám zde na mysli především existenci Památníku Prokopa Diviše, pamětní desku na přímětické faře, busty Prokopa Diviše na Divišově náměstí, dále také třeba stálou expozici o jeho osobě, jež je umístěna v ZŠ Prokopa Diviše. Všechny tyto věci vnímám jako dostatečné vyjádření úcty osobě Prokopa Diviše, jelikož je také spousta osobností české nebo světové historie, které jsou naprosto opomíjeny a ničemu podobnému se jim nedostává.

Prohlídka školy
Zaměstnanci školy
Přihlášení
Vyhledávání
Projekty školy

Projekty školy

Projekt školy

Robotel Homework

Robotel Homework

Anketa
Co je na naší škole nejvíc super?
 
Zřizovatel školy

Město Znojmo

www.znojmocity.cz

Portál jmskoly.cz

Partneři školy
Ověřená instituce
Základní škola Prokopa Diviše a Mateřská škola Znojmo - Přímětice (pobočka Znojmo, Ke Škole 569/15) - ekatalog.czZákladní školy - ekatalog.cz