Učitelské noviny 29. 10. 2013, s. 14-16, Pohlcuje naše děti kyberprostor?

„Zásadní je, aby dítě věřilo rodičům a svěřovalo se jim a samo se přišlo zeptat, když si není něčím jisto. Včasná výchova je proto klíčová. Osobně si myslím, že dítě by na Facebooku mělo být pod dohledem rodičů co nejdřív…se správně nastaveným účtem a s přístupem rodičů k němu, aby viděli, co se tam děje.“ (Daniel Dočekal, publicista a konzultant zabývající se novými médii)

 Jak správně nastavit účet na Facebooku – viz www.kr-jihomoravsky.cz/kyber/

Informační stránky, které se snaží aktivně sledovat trendy a přinášet aktuální informace týkající se vývoje v oblasti online technologií a možných rizik – viz www.saferinternet.cz

 Desatero bezpečného internetu

Z publikace Bezpečnost dětí na internetu s podtitulem Rádce zodpovědného rodiče (příručka pro rodiče od Lenky Eckertové z Národního centra bezpečnějšího internetu) vybíráme toto desatero, které je určeno vašim dětem:

  1. Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem na druhé straně.
  2. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. Svou intimní fotku neposílej ani kamarádovi nebo kamarádce – nikdy nevíš, co s ní může někdy udělat.
  3. Udržuj hesla (k e-mailu i jiné) v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  4. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Ignoruj je.
  5. Nedomlouvej si schůzku přes internet, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  6. Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  7. Svěř se dospělému, pokud tě stránky nebo něčí vzkazy uvedou do rozpaků, nebo tě dokonce vyděsí.
  8. Nedej šanci virům. Neotevírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  9. Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  10. Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Co mohou udělat rodiče, když zjistí, že jejich dítě je účastníkem kyberšikany?

Uvádíme rady Poradenského centra pro drogové a jiné závislosti Brno a Pedagogicko-psychologické poradny Brno (vypracovala Mgr. Kristýna Jurková):

1. Ujistěte se, že se vaše dítě – oběť cítí (a je) v bezpečí a zajistěte mu bezpodmínečnou podporu. Rodiče musejí svými slovy a činy ukázat dětem, že i oni chtějí stejný konečný výsledek: aby kyberšikana přestala.

2. Důkladně vyšetřete situaci tak, abyste plně porozuměli tomu, co se stalo, kdo byl do kyberšikany zapleten, a jak to všechno začalo. Nalezení hlavní příčiny kyberšikany vám pomůže rozhodnout se pro adekvátní řešení – ať už bylo vaše dítě obětí nebo agresorem.

3. Vyhněte se bezprostřednímu zákazu přístupu na ICQ, e-mail, sociální sítě, mobil, popř. Internet jako takový. Tato strategie nejenže nevyřeší výchozí interpersonální konflikt, ale ani nesníží současné nebo budoucí případy obtěžování. Pravděpodobně také zablokuje přirozenou linii komunikace a děti, které jsou zvyklé na častý přístup k Internetu, budou klást vašemu zákazu otevřený odpor.

4. Pokud to uznáte za vhodné, kontaktujte rodiče kyberagresora, nebo naplánujte schůzku s vedením školy (nebo důvěryhodným učitelem), abyste věc mohli společně probrat.

5. V případě nutnosti kontaktujte a spolupracujte s poskytovatelem internetové služby, mobilním operátorem nebo správcem chatovací místnosti. Společně můžete vyřešit danou záležitost, nebo odstranit nevhodný materiál.

6. V některých případech je vhodné kontaktovat policii. Např. tehdy, když je vyhrožováno fyzickým napadením nebo může být spáchán trestný čin (únos, posílání erotických fotek dětí a mladistvích apod.)

7. Hovořte o kyberšikaně s ostatními rodiči a místními organizacemi, abyste zvýšili jejich povědomí o tomto chování a zjistěte spolu rozsah kyberšikany mezi dětmi z vašeho okolí. Varujte ostatní rodiče, pokud se stalo vaše dítě obětí kyberšikany. Může je to vybídnout k zájmu o online zkušenosti jejich vlastních dětí.

8. Vyvoďte tvrdé důsledky, pokud se vaše dítě angažuje v kyberšikaně coby agresor a zvyšujte trest, pokud se toto chování opakuje, nebo je opravdu závažné. Jedině tak vaše dítě pochopí neakceptovatelnost chování, kterým obtěžuje jiné lidi online.

9. Spolupracujte se školou vašeho dítěte. Jsou školeni v řešení problémů tohoto typu. Pokud cítíte, že to nikam nevede, konzultujte problém s pedagogy jiné školy.

10. Detailně mluvte o problému se svým dítětem a ujistěte se, že plně rozumíte rolím obou stran, motivaci a tomu, jak byla technologie zneužita. Spolupracujte se svým dítětem tak, abyste dosáhli oběma stranám vyhovujícího postupu, který bude zahrnovat nabídku jejich vstupu do řešení situace (jak by „oni“ chtěli, aby situace dopadla?).